El Salvador Santa Adelaida

2 650 Ft9 800 Ft

Amikor döntöttünk, még nem sejtettük, hogy Dale Harris is, a San Salvador vulkán lábánál lévő farmról választ majd kávét.
A választása ( ahogy a miénk is ) jónak bizonyult, ugyanis egy héttel később, Ő lett 2017 Barista világbajnoka!

ízek & illatok


A Santa Adelaida-i Bourbon, egy izgalmas kávé, ahol a vérnarancsos ízeket, édes marcipánosság és  kakaóbabra emlékeztető utóíz fogja karon.
Az illatában megfigyelhető a jellegzetes rózsabors aroma is. Csupa izgalom!

Tejes italként fogyasztva granolára emlékeztet, édesfűszeres és krémes akár cukor hozzáadása nélkül is!

Törlés

Leírás

El Bálsamo régió farmerei sok nehéz évjárat után megelégelték a bizonytalan körülményeket. Belefáradtak az egymással és a természet szeszélyeivel való folytonos küzdelembe, ezért 1980-ban összefogtak; ekkor alakult meg a Santa Adelaida ültetvény és szövetkezet.

Az ültetvénz ma közel 200 tagjának és családjaiknak biztosít megélhetést, miközben eltökélt céljuk, hogy az ökológiai gazdálkodás elvei mentén, fenntartható módón termeljék és szállítsák az itt megtermelt kávét. A teljes földterület 860 hektár, amelyből 650 hektárt kávétermesztésre használnak. A szövetkezet célja, hogy a mezőgazdasági termelők számára stabilizálja az értékesítést, másrészt a fogyasztóknak magas színvonalú kávét biztosítson. Három saját feldolgozó állomásuk van, ahol szigorú, teljes körű minőségellenőrzés után osztályozzák a szüretelt kávécseresznyét és az abból nyert zöldkávé babokat.
A projekt mentén a régió virágzásnak indult, az ültetvény több díjat és elismerést nyert és céljaik felé haladva, mára
organikus terméket előállító bizonyítvánnyal is rendelkeznek.

El Salvador


Melyik az a tengerparti ország Közép-Amerikában, mely a nevét a Megváltóról kapta? A válasz :
El Salvador, ahol árnyékos ültetvényeken nevelnek Arabica kávécserjéket. Ezek foglalják el a helyi erdők talajának mintegy 80 százalékát. A cserjék a San Salvador vulkán lábánál teremnek, így a talajból elegendő ásványi anyagot tud gyűjteni a növény. A környező erdők vanília- és balzsamfái árnyékot vetnek, megvédve a cserjéket a túlzott napsütéstől, emiatt az itt termesztett kávé lassabban érik, édes és gyümölcsös lesz egyszerre. A kávé betakarítása kézi szürettel történik, decembertől februárig tart, jellemzően mosott feldolgozással.

A kávétermesztés itt több mint 100 éves múltra tekint vissza. Egykor az ország exportbevételeinek a felét adta, 1980-ban tetőzött, melynek eredményeként nevezett évben 615 millió USD áramlott be az országba kávéexportból. Az országot a ’80-as években már polgárháború sújtotta, mely hamarosan a kávé termelésére is erősen kihatott.
Napjainkban
El Salvador bevételeinek mindössze 3,5 százaléka származik kávéexportból de az utóbbi években ismét intenzív növekedés indult el. A  kávétermesztők új generációja felismerte, hogy kizárólag a különlegesen magas minőségű kávékra érdemes fókuszálniuk. Ennek eklatáns eredménye, hogy a 2017-es barista világbajnokságot, a versenyek történetében szinte példátlan módon, egy El Salvadori kávéval nyerte meg az angol Dale Harris.

Eredet

Feldolgozási eljárás : Mosott

Termőmagasság : 900-1200 m

Fajtavariánsok : Red Bourbon

Régió : Cordillera el Bálsamo  Termelő :  Santa Adelaida Szövetkezet

További információk

Tömeg N/A
Kiszerelés

250g, 1000g